Hoofdstuk 2: Monumenten

Monumenten in  Schagen  
                                                                                                                 
Schagen heeft veel monumenten zoals:
- Het slot van Schagen
- Er zijn 3 oorlogsmonumenten: het Indië-monument, het herdenkingsmonument & “de opvliegende reiziger”
- De hervormde kerk
- Er zijn ook rijksmonumenten, Schagen heeft heel veel panden met oude gevels,
- In 2010 had Schagen 11 archeologische, 76 gemeentelijke & 14 rijksmonumenten.
- Ook staan er veel huizen in Schagen die op een terp staan. Een terp is een heuvel waar een huis opstaat, die heuvel is niet door de natuur ontstaan maar is gemaakt door mensen. Als het dan hoogwater was waren die gebouwen/huizen droog.
- Schaap met lammeren en stier
Betekenis van de monumenten
Het slot van Schagen

Vroeger was het slot van Schagen een groot woonhuis voor de heer van Schagen. In 1440 werd het omgebouwd tot een echt kasteel. Dat deed Willem de Bastaard van Holland. Zijn vader was Albrecht van Beieren. Toen de familie Beieren geen geld meer had moesten ze het slot verkopen aan George van Cats. Hij heeft het kasteel toen nog verbouwd. Het slot werd weer verkocht en kwam een paar eeuwen leeg te staan. Een Belgische familie wou het kopen en slopen, maar dat wou de gemeente van Schagen niet en toen hebben zij het kasteel overgekocht. Het slot van Schagen van Schagen is nu een mooie plaats voor speciale gelegenheden, zoals trouwfeesten of een receptie. De ridderzaal is te huur voor allemaal van dat soort speciale gelegenheden.

Dit is hoe het slot er toen uit heeft gezien. Het slot zag er volgens J. Schijnvoet en L. Smids zo uit. Zij tekenden dit in 1706.

De hervormde kerk

De hervormde kerk werd in 1895 door een brand verwoest. Er werden toen plannen gemaakt voor een nieuwe kerk. Het moest een kerk worden met een hoog schip en een toren. Op de toren moest een spitse punt zijn met een lantaarn. Die toren lijkt op de toren van de oude kerk. Aan alle twee de zijkanten van het schip zijn dubbele ingangen naar de kapel.

Nu wordt de kerk verbouwd en gebruikt voor kerkdiensten. Onder de kerk zit ook een Wereldwinkel.
Het Indië-monument
Het Indië-monument is eigenlijk een herinnering aan alle militairen die in 1945 tot 1950 zijn omgekomen in Nederlands Oost-Indië. Een heleboel mannen zijn in die tijd namelijk vanuit Zeist naar Indië gegaan om de orde en rust te herstellen. Bijna niemand van hem kwam terug.

Nu is het monument nog steeds een herinnering aan hun allemaal.

Tijdvak gebouwd
Het Indië-monument is geplaatst aan het einde van het tijdvak van de wereldoorlogen, in 1950. Het slot van Schagen is gebouwd in 1440 in het tijdvak van de steden en staten waarin ook de hoge en late middeleeuwen waren. De hervormde kerk is gebouwd in het tijdvak van de steden en staten in 1450, maar de kerk brandde af in 1995, later is de kerk wel weer opnieuw gebouwd.

Wat er toen nog meer gebeurde
Het tijdperk van de steden en staten gaat over de eerste steden en het ontstaan van staten en duurt van het jaar 1000 tot 1500. Hier zijn een paar kenmerken:
Rond 1000 werd de landbouw beter, dus gingen mensen hun spullen verkopen rond kastelen, kruispunten en wegen daar werden dan markten gehouden, omdat er steeds meer mensen bij kwamen ontstonden er dorpen die meestal uitgroeiden tot steden. De kooplieden wilden regels en wetten zodat er bijvoorbeeld een keer per jaar een jaarmarkt kon worden gehouden dan gingen ze naar bijvoorbeeld een kasteelheer en als ze die regels en wetten kregen moesten ze wel belasting betalen aan die kasteelheer. Die regels en wetten heten stadsrechten.
 Rond 1100 kregen de koning Hendrik IV en de Paus Gregorius VII ruzie over wie de bisschoppen mocht benoemen. De koning vondt dat hij mocht kiezen wie de bisschoppen werden, omdat die ook zijn land zouden besturen. Maar de paus vondt dat hij dat moest doen, het waren toch geestelijken! Toen ontstond er een scheiding tussen de kerk en het bestuur. De landen werden staten.
Ook is er een monument geplaatst in de tijd van de wereldoorlogen, in die tijd gebeurde er heel veel. Zoals de eerste wereldoorlog, die werd wereldwijd gevoerd.  Het was een oorlog tussen Duitsland en Oostenrijk-Hongarije tegen Frankrijk, Rusland, Groot-Brittannië en Amerika. Nederland deed niet mee met de oorlog, het bleef neutraal. De kroonprins van Oostenrijk-Hongarije werd in die tijd vermoord. Oostenrijk en Duitsland waren de “centralen” en Frankrijk, Rusland en Groot-Brittannië waren de “geallieerden”. Later hielp Amerika hun ook en toen hebben zij van de centralen gewonnen.
In de tweede wereldoorlog, die ook in deze tijd uitbrak begon in Europa